Hör Magnus Holmqvist som är gruppchef vid trafikpolisen om varför han tycker att EU-trailers ska förbjudas Foto: SVT/TT Andreas Hillergren

Polisen: Förbjud vissa fordon att köra vid dåligt väglag

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och räddningstjänsten i Västerbotten tycker att viss typ av tung fordonstrafik ska förbjudas när det är riktigt dåligt väder och väglag. Detta efter senaste tidens alla vägstopp och olyckor.

– Vissa fordonstyper är inte bra när det är dåligt väglag, säger Magnus Holmqvist vid trafikpolisen.

Det har varit en hel del dåligt väglag i norr på senare tid med många trafikolyckor och långa vägstopp som följd.​

Trafikpoliserna i området konstaterar att mängden tung trafik ständigt ökar.

– Vissa fordonstyper är inte bra när det är dåligt väglag. Det blir för lite tryck på drivande axel så då kommer man sig inte iväg när man har stannat vid till exempel ett rödljus, konstaterar Magnus Holmqvist som är gruppchef vid trafikpolisen.

​”Viker ihop sig som en fällkniv”

Korta dragbilar med påhängsvagn, eller EU-trailer som de också kallas, är exempel på fordon där det inte hjälper med de hårdare vinterdäcksregler som nu är på väg att införas i Sverige.​

– När de bromsar så viker de liksom ihop sig som en fällkniv, förklarar trafikpolisen.​

​Räddningstjänsten håller med

Han tycker att man borde överväga om inte den typen av fordon ska ställa sig på sidan av vägen vid dåligt väder. Det är något som inte heller räddningstjänstens chef Mattias Hagelin är främmande inför.

– Så gör man ju i andra branscher, skogsmaskiner ställs ju när brandrisken är för stor, säger han.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.