”Spridningen av dessa tabletter har bland annat skett i centrum och sägs vara lätta att få tag på även för våra yngsta som är runt 12 år.”, skriver man i inlägget. Foto: SVT

Fältgruppen larmar: Narkotika sprids bland barn i Umeå – kallas för ”ryska tabletter”

Uppdaterad
Publicerad

Fältgruppen i Umeå larmar på sociala medier om att ”rysk” narkotika sprids bland ungdomar.

Polisen har dock inte någon kännedom om några anmälningar kring detta.

– Ungdomar som är oroliga för sina kamrater har hört av sig, säger Mehrzad Solgy på fältgruppen i Umeå.

Fältgruppen i Umeå har den senaste tiden uppmärksammat att nya tabletter sprids bland väldigt unga i Umeå centrum. Ett inlägg som de gjorde på sociala medier har fått stor spridning. Där kallas narkotikan för ”ryska tabletter”.

”Spridningen av dessa tabletter har bland annat skett i centrum och sägs vara lätta att få tag på även för våra yngsta som är runt 12 år.” , skriver man i inlägget.

– Ungdomar som är oroliga för sina kamrater har hört av sig. Tabletterna kan vara tillverkade i Ryssland, säger Mehrzad Solgy på fältgruppen i Umeå.

Symptom liknar de som ges av alkohol

Tabletterna det handlar om kallas Iktorivil och används bland annat för behandling av epilepsi. Symptom efter intag kan bland annat vara trötthet, försämrat omdöme och koncentration och sluddrig tal.

Tabletterna som fältgruppen uppger sprids i Umeå just nu är delbara och har troligtvis texten ”Roche” samt styrkan stämplad på tabletten. Iktorivil är receptbelagt i Sverige och finns på apoteket.

Mehrzad Solgy på fältgruppen påpekar att Iktorivil inte är särskilt vanligt i Umeå och att andra syntetiska opiater används mer frekvent.

Polisen i Umeå har också delat ett inlägg på sociala medier där man varnar för narkotikan. SVT Nyheter har varit i kontakt med polisen som dock uppger att de inte har någon kännedom om några anmälningar kring dessa tabletter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.