• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av ammoniak har inträffat vid Ale Arena. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i Bohus och Surte, i Västra Götalands län, att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Genrebilder Foto: TT

Polisen stoppar cyklister – ger present istället för böter

Polisen stoppade flera cyklister utan belysning i Umeå under fredagsmorgonen. Men istället för att dela ut böter – gav polisen dem en lampa.
– Vissa har blivit förvånade, säger Johan Lindgren, polisassistent.

Polisen har genomfört flera informationskampanjer riktade till cyklisterna i Umeå. På fredagsmorgonen stod polisen vid Kungsgatan och Brogatan i Umeå för att informera om vikten av att synas i mörkret och delade då även ut cykellysen.

– En del har försökt att undvika oss men när vi ropat har de kommit tillbaka. Då har de varit lite skamsna men väldigt tacksamma, säger Johan Lindgren, polisassistent.

Hjälper till att montera

Det är enligt ett medborgarlöfte som polisen tillsammans med kommunen gör riktade insatser för att förändra cyklisternas beteende i trafiken. Under hösten har inriktningen varit på belysning och reflexer.

– Vi stoppar cyklisterna och tittar på cyklarna och informerar om trafiksäkerhet. Saknar de cykellyse delar vi ut det och hjälper de att montera på cykeln, säger Johan Lindgren.

”För deras eget bästa”

Polisen kommer att fortsätta arbeta under hösten med liknande informationskampanjer.

– Nu när det blir ruggigare och mörkare ute är cyklister utan belysning väldigt svåra att upptäcka. Vi trycker på att det är för deras eget bästa. Det sista vi vill är att vi ska behöva skriva böter eller åka på en trafikolycka där någon skadat sig, säger Johan Lindgren.

Polisen har fått bidrag från Brottsförebyggande rådet för att kunna genomföra kampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer