Polisen vill varna norrlänningar för de oseriösa hantverkarna. Foto: TT.

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Umeå har fått påhälsning av oseriösa personer som erbjuder asfaltsläggning. Personerna beter sig hotfullt när de ombeds lämna. Nu varnar polisen för dessa hantverkare.

Polisen larmades idag till Carlshem i Umeå, där boende fått påhälsning av två hantverkare. Personerna erbjöd sig att lägga asfalt bland annat.

Enligt polisen dyker dessa personer upp varje år. De kan erbjuda mängder av olika tjänster, till exempel takläggning och stenläggning.

– Ofta gör de ett dåligt jobb eller så vill de ha betalt i förskott. Det är oseriösa personer, som oftast luras på något sätt, säger Öhman.

Färdas längs Norrlandskusten

Enligt polisen brukar hantverkarna resa efter Norrlandskusten.

– Det är som vårfåglarna, de kommer varje år och kallas för asfaltsläggare i folkmun. Det är inte förbjudet att anlita dem, men tänk er för innan, säger Börje Öhman, polisens presstalesperson i region Nord.

Asfaltsläggarna på Carlshem pratade engelska med brytning och upplevdes som hotfulla när de uppmanades att lämna platsen. När polisen kom dit hade de åkt därifrån, i en mindre skåpbil med gula registreringsskyltar.

– De kan upplevas som väldigt påträngande och det är svårt att bli av med dem. Men de vet vilken nivå de ska lägga sig på för att det inte ska bli ett brott.

Stäng dörren utan argumentation

Fler liknande händelser kan komma att inträffa framöver i Umeå och i Norrland.

– Oftast är det stora sällskap som reser omkring och bor på campingar. Ännu har vi ingen kännedom om att det är något stort sällskap, men det kanske är på gång, säger han.

Vad ska man göra om man får påhälsning?

– Tacka nej och stäng dörren. Du ska inte börja argumentera, säger Börje Öhman.

Fakta: Så undviker du oseriösa hantverkare

  • Kontrollera alltid om F-skattsedel finns, via Skatteverket
  • Ta in offerter från olika lokala företag. Genom det lokala företaget finns också möjlighet att göra reklamationer vid felaktigheter
  • Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning
  • Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa hantverkare så undvik dialog. Säg nej tack och stäng dörren
  • Ring polisen om du misstänker att du blivit kontaktad av oseriösa hantverkare och att det handlar om brottslig verksamhet

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.