Arkivbild. Foto: TT

Polisen varnar för bluffsamtal av bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i bland annat Piteå har blivit uppringda av telefonbedragare. Nu går polisen ut och varnar allmänheten för att inte lämna ut några uppgifter.

Telefonbedrägerierna har ökat under en längre tid enligt polisen och är en av de vanligaste bedrägeriformerna.

Under fredagen har ett flertal personer anmält att de blivit utsatta för bedrägeriförsök i bland annat Piteå i Norrbotten.

Enligt polisen ska bedragarna uppge att de ringer från ett företag och påstå att det ska ha blivit något fel i den uppringdas beställning.

När de utsatta förklarat att de inte gjort någon beställning erbjuder gärningspersonen att koppla dem till banken. Där får man prata med en annan bedragare som kan be om bank-id.

Lämna aldrig ut uppgifter

”Banker ringer aldrig upp för att få ditt bank id, inloggningsuppgifter, koder till internetbanken och begär inte heller swishöverföringar från dig”, skriver polisen i varningen.

Polisen betonar att telefonbedrägerier är ett stort och pågående problem i hela Sverige och att det gäller att vara vaksam.

”Uppge aldrig dina strikt privata inloggningsuppgifter ej heller bankkort och kod.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.