Hör polisen om dödsskjutningen på Ersboda Foto: TT/SVT

Polisens teori om skottdramat: ”En uppgörelse”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen arbetar efter teorin att skottlossningen på Ersboda i Umeå var en uppgörelse i den undre världen.– Det finns saker som pekar åt det hållet, säger Peder Jonsson, presstalesperson vid Umeåpolisen, till SVT Nyheter.

Sent på onsdagskvällen ryckte Umeåpolisen ut till Ersboda i Umeå efter larm om skottlossning. Polisen kan konstatera att en man dog och två personer skadades i samband med skottdramat som inträffade utomhus.

En man har gripits under natten men Umeåpolisen är fortsatt förtegen om detaljerna kring de inblandade. Polisens teori är att skottlossningen handlar om en kriminell uppgörelse.

– En av de hypoteser vi jobbar med är att det rör sig om någon form av uppgörelse. Det finns saker som pekar åt det hållet, säger Peder Jonsson, presstalesperson vid Umeåpolisen, till SVT Nyheter.

”Försiktiga med detaljer”

Polisen bekräftar att de inblandade är kända av polisen sedan tidigare men i övrigt är man sparsam med detaljer inledningsvis.

– Vi har fortfarande förhör kvar att hålla, därför vill vi vara försiktiga med detaljer kring de inblandade i det här läget. Man skulle hålla förhör med honom tidigt på morgonen och sedan får åklagare ta ställning till ett eventuellt anhållande, säger Peder Jonsson.

Finns det några fler misstänkta?

– Det är den typ av frågor jag inte vill svara på just nu.

Skadade vårdas på sjukhus

De två skadade personerna vårdas fortfarande på sjukhus med okänt skadeläge och polisen vill inte bekräfta om man har fått tag i ett eventuellt mordvapen.

Under torsdagsmorgonen väntar fortsatt teknisk undersökning och en stor mängd förhör.

– Vi håller fortsatta förhör och jag vet också att vi kommer knacka dörr i området under dagen. Det handlar om att analysera det material som samlas in för att besluta om vidare utredningsåtgärder. Men det är framför allt många förhör som kommer hållas, säger Peder Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.