Polisen har en rad förmaningar och tips till publiken som vill uppleva rally-VM i Umeå. Foto: Rally Sweden/McKlein

Polisens uppmaningar: Tänk på det här under rallyt i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drar rally-VM i Umeå igång. Många besökare förväntas, vilket bland annat kan påverka trafiken.

Polisen har samlat tips och några uppmaningar som kan vara bra att tänka på inför tävlingen.

Trafiken

Det kommer att bli extra mycket trafik torsdag-söndag i och runtom Umeå. Undvik därför onödiga bilresor och om det är möjligt bör bilen lämnas hemma om du ska besöka rallyt. Det går att nyttja extrainsatta bussar för att ta sig till sträckorna.

Lämna aldrig värdesaker i en parkerad bil. Stora evenemang lockar personer inriktade på stölder ur fordon och även ur bostäder.

Skoterförare

Ett tillfälligt förbud har utfärdats mot terrängkörning utanför skoterleder inom en radie om tre kilometer från varje specialsträcka. Det innebär att det endast är tillåtet att använda särskilt skyltade skoterleder fram till sträckorna.

I centrala Umeå finns redan ett förbud mot trafik med fordon i terräng. Se till att följa anvisningar och skyltning.

Alkoholförbud i centrala Umeå

I centrala Umeå gäller alkoholförbud. Inom förbudszonen får du inte dricka spritdrycker, vin och öl. Var förbudzonen är går att läsa på Umeå kommuns hemsida.

Märk barnen – ifall de skulle komma bort

Tänk på att det kan bli kallt när du vistas utomhus under en längre tid. Klä dig därför varmt om du ska titta på tävlingen.

Barn är också välkomna men det är lätt att de kommer bort i folkmassorna. Ett bra tips är att märka mindre barn med telefonnummer. Det underlättar både för polisen och andra att komma i kontakt med vårdnadshavare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet