Foto: TT/SVT

Politiker polisanmäls för bidragsbrott

Publicerad

Kommunpolitikern Jerry Sellin (oberoende) fick, felaktigen, ut 36.000 kronor från försäkringskassan. Nu har han polisanmälts för ekonomiska oegentligheter – av Åselepartiets ordförande.

I polisanmälan anklagas Jerry Sellin för att ha erhållit 25 procent av sin lön från kommunen samtidigt som han var sjukskriven på 100 procent och fick full ersättning från försäkringskassan för förlorad arbetsinkomst.

– Jag fick ut 36.000 kronor för mycket från juni 2015 till januari 2016, men jag påtalade flera gånger till försäkringskassan att det var fel. I början på 2016 betalade jag tillbaka alltihop, så jag har gjort rätt för mig, säger Jerry Sellin.

Anmäldes av annan politiker

Den som anmälde Jerry Selin (oberoende), vice ordförande i Åsele kommunfullmäktige, var Åselepartiets ordförande Brage Sundberg.

– Ja, vi ville kolla om det Jerry begärt ut var okej när det gäller ersättning för förlorad inkomst, säger Brage Sundberg.

Reagerade med motattack

Jerry Sellin själv fick inte reda på att en polisanmälan gjorts förrän i måndags. Han reagerade starkt på anklagelserna och gick snabbt till motattack mot det han menar är påhopp med politiska förtecken.

”Jag är tämligen övertygad om vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom en sådan eventuell anmälan (individer från opinion och Åselepartiet) med all säkerhet, skriver Sellin i ett inlägg till SVT Nyheter Västerbotten.”

Den 9 november lade polisen ner förundersökningen eftersom att det redan fanns en polisanmälan i samma ärende från försäkringskassan. Den anmälan är belagd med förundersökningssekretess och enligt Folkbladet ligger den just nu i polisens balanshög på plats 200 ungefär. Förhoppningen är att någon handläggare kan ta tag i ärendet under våren.

”En hel del politiskt tjafs”

Brage Sundberg, som var den som startade karusellen, säger i dag så här:

– Det har varit en hel del tjafs i det politiska arbetet och jag vill inte säga så mycket mer, för jag vill inte lägga mer bränsle på den brasan.

Jerry Sellin skriver vidare i sitt inlägg till SVT Nyheter Västerbotten:

”Nu kan, och ska, man givetvis göra en anmälan när brott har begåtts, men i det här fallet så är det för att jag någon gång har lyckats med att kryssa i fel ruta i ersättningsanspråk på förlorad arbetsförtjänst, då jag har lyckats kryssa för en hel dag i anspråk, när det skulle vara en halv dag i anspråk. Vilket givetvis jag och kommunens lönehandläggare har upptäckt och så klart reglerat. Snacka om att göra sitt bästa för att slösa med offentliga pengar, genom att göra denna eventuella polisanmälan.”

Vill visa sin oskyldighet

Enligt Anna-Karin Sjölander, enhetschef på försäkringskassan, polisanmäls alla misstänkta bidragsbrott som överstiger 300 kronor.

– Jag kan inte uttala mig om specifika fall, men generellt är det så att när vi får signaler om att något inte står rätt till, så gör vi en ordentlig utredning och först då polisanmäler vi. Vi gör det inte på måfå, säger hon.

I telefon säger Jerry Sellin att han begärt ut sin journal från försäkringskassan och kommer att redovisa innehållet när han får journalen.

– Jag tycker förstås inte att det här känns roligt och jag vill inte ha något som ligger och skvalpar. Min journal kommer att visa att jag inte gjort något fel, säger Jerry Sellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.