Foto: Sara Grundström/SVT

Politikerna om satsningen på flyktingar i Sorsele: ”Är inget misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Att många flyktingar väljer att lämna Sorsele är tråkigt, men inget som de lokala politikerna kan göra någonting åt. Det säger flera politiker som SVT har pratat med. 

I ett längre reportage från Sorsele beskriver SVT idag bland annat problematiken med att kommunen saknar gymnasieskola och att många ensamkommande därför väljer att lämna kommunen för att studera.

Men de politiker som SVT pratar med säger att det inte finns tillräckligt med elevunderlag för att ha en egen gymnasieskola på orten.

– Det här med gymnasieskolan har diskuterats, till exempel om det borde ha funnits en möjlighet att gå den första tiden på någon linje i Sorsele fast skolan ligger någon annanstans. Men det har inte kommit något politiskt förslag, säger Ingemar Johansson (C) som sitter i kommunstyrelsen.

Lyfter vårdsatsning

Vänsterpartisten Inger Stenlund säger att kommunen satsat på flera projekt under åren som varit lyckade, bland annat SIKT-projektet tillsammans med Region Västerbotten och andra inlandskommuner. Det har bland annat inneburit att nyanlända kunnat läsa på distans till undersköterska – och sedan fått jobb inom vården.

– Vi har nog över 100 utlandsfödda i kommunen nu, säger Inger Stenlund (V).

”Saknas naturlig mötesplats”

Moderaten Lilian Holloway säger att Sorsele kommun inte hade kunnat agera på något annat sätt under åren då de tog emot många flyktingar, förutom att skapa fler träffpunkter.

– Om det är något jag saknar så är det en naturlig mötesplats, säger Lilian Holloway (M)

I klippet ovan hör du politikerna svara på om flyktingmottagandet varit ett misslyckande – och om man hade kunnat göra något annorlunda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.