Regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) tycker att visionen om världens friskaste befolkning har inneburit många fördelar, bland annat att fokuset på hälsa har förstärkts. Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) är däremot kritisk och menar att västerbottningarnas hälsa inom många områden inte ens är bäst i Sverige. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Politikernas åsikter går isär om visionen

Publicerad

“År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning”. Den visionen hade regionen till och med i år. Var den alltför kaxig? Eller var det helt rätt att sikta högt? Regionpolitikernas åsikter går isär.

Projektet Hälsa 2020 har funnits med sedan 1980-talet. Målet var att förbättra folkhälsan och förebygga bland annat hjärtinfarkter och diabetes. För 20 år sedan beslutade regionfullmäktige att anta den nya visionen “År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning”. Nu är det ju år 2020, men vi är inte friskast i världen. 

– Men om man uppfyller en vision så kanske den har varit för låg, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S). 

”Inte ens bäst i Sverige”

Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) menar att visionen var djärv, men att västerbottningarna har dålig hälsa inom många områden. 

– Kvinnor i länet upplever en sämre hälsa än övriga landet till exempel. Det är svårt att mena på att vi ska ha världens bästa hälsa när vi inte ens är bäst i Sverige, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.