Jeanette Hallin (S), ordförande Malå arbetarekommun Foto: Patrik Samuelsson, SVT

S om politiska sprickan i Malå: ”Vi har tappat förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen bestämde Socialdemokraterna i Malå att man vill bryta samarbetet med Vänsterpartiet. Enligt Jeanette Hallin (S) så ligger flera saker bakom beslutet.

– Det är flera saker som gjort att vi förlorat förtroende för Vänsterpartiet, säger hon.

Sedan valet har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Malålistan haft ett samarbete i Malå och delat på kommunalrådsposten. Men under söndagen valde Socialdemokraterna att bryta samarbetet då de förlorat förtroendet för Vänsterpartiet.

Enligt Jeanette Hallin (S) var den avgörande detaljen att kommunstyrelsens ordförande Lennart Gustavsson (V) under ett möte i oktober ska ha lovat att en mötesplats på Furugården skulle bli kvar – utan att det hade gått igenom kommunstyrelsen.

– Vi tyckte inte att det var acceptabelt att man går ut med en sådan sak innan det gått igenom kommunstyrelsen. Så det blev droppen, säger Jeanette Hallin (S).

Gustavsson (V): ”Kan förstå att jag uppfattas som alltför pådrivande”

Hallin lägger till att Socialdemokraterna är öppna för samarbete med Vänsterpartiet i enskilda frågor.

– Jag kan förstå att jag kan uppfattas som alltför pådrivande och ibland mer fokuserad på utveckling än förvaltning. Men min bedömning av Malås bekymmersamma läge är att det kräver agerande, säger Lennart Gustavsson (V).

Malålistans Arne Hellsten säger att de avvaktar och väntar in mer information.

– För mig kom det här som en blixt från klar himmel. Vi får se hur vi ställer oss till detta när vi vet mer kring hur långt Socialdemokraterna är beredda att gå.

I klippet ovan kan du höra Lennart Gustavsson (V) och Jeanette Hallin (S) om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.