Pollensäsongen igång – kan redan finnas i luften i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Just nu blommar hassel och al på många håll i södra Sverige. Även i Västerbotten kan pollen märkas av i luften redan nu.

– Det kan vara så att det kommer lite pollen med sydliga vindar, förklarar SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Pollenmätningen vid Umeå universitet har inte kommit igång än. Men enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic är det rimligt att tro att det redan finns lite pollen i luften. 

– Det är stor risk för höga halter av alpollen i Götaland, Svealand och längs södra Norrlandskusten, och förhöjd risk för hasselpollen i både Götaland och delar av Svealand. Så det kan vara så att det kommer lite pollen med sydliga vindar som kan kännas i luften, säger hon. 

Går det att säga något om hur årets pollensäsong kommer att bli?

– Det är jättesvårt att säga för oss meteorologer, men det vi vet är att det har varit väldigt torrt de senaste veckorna, och det kan göra att blomningen stoppas upp ett tag. Enligt Naturhistoriska riksmuseet blommade alen jättemycket förra året, och i år väntas därför mycket mindre blomning, säger Deana Bajic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.