Populärt att sälja sitt guld

Uppdaterad
Publicerad

Guldpriset ligger på rekordnivåer och allt fler gör sig en hacka på smycken som kanske blivit liggande i någon dammig byrålåda. Men den stora mängden säljs och köps nu kan innebära ett möjlighet för den som vill göra sig av med stöldgods.

Guldet som köps ska dokumenteras av köparen och en handling sedan skickas till polisen. Polisen har sedan en månad på sig att utröna om det rör sig om stöldgods. Mängden handlingar som polisen nu ska hanterar ökar rekordartat och där finns enligt både polisen i Skellefteå och Umeå risk för att stöldgods kan slinka igenom.

När Västerbottensnytt besöker den kringresande uppköparen som är på besök i staden visar han på formuläret och berättar att de begär legitimation från alla som säljer till dem. Dessutom påpekar han att köparen tar en risk eftersom guldet beslagtas om det rör sig om stöldgods.

Patrik Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.