Offpist åkning i Borgafjäll. Foto: Thorbjörn Thomsen

Södra Lappland håvar in besökare

Uppdaterad
Publicerad

Destinationen South Lapland ökar med besökare under 2016, det har ökat med 12 000 gäster från samma tid förra året.

Turismen för destinationsbolaget South Lapland har fått ett uppsving, statistik från bolaget visar en ökning på 12 000 gäster jämfört med samma tid förra året. År 2015 blev det en minskning men i år har det gått uppåt igen. En stor del av besökarna är från de nordiska grannländerna, mestadels Finland, något färjeförbindelserna bidragit till.

Politikerna vågar satsa på turism

Destinationschef Rasmus Westerberg understryker att turismen är viktig för kommunerna Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Strömsund som tillsammans bildar South Lapland.

– Det är kul att våra politiker inser värdet att satsa på turismen för ett växande Norrland, tillägger han.

Fler turistföretag skrattar sig nöjda, bland annat Höga kusten som behövt bygga fler hotell för att kunna ta emot alla besökare.

– De flesta turistföretag går som tåget just nu, vandringen var jättepopulär nu i sommar, förklarar Westerberg.

Satsningar för framtiden

För att behålla en ökning för destinationen läggs vikt på den internationella marknaden och de jobbar även mot investerandet i South Lapland Airport och digitalisering av webbplatsen.

– Just nu håller vi på att arbeta med webbsidan och digitalisering av spår och leder, så de blir mer lättillgängliga för besökare. Det ska vara enkelt att få en överblick och snabbt se var det finns exempelvis vindskydd, förklarar Rasmus Westerberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.