Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ Norrbotniabanegruppen när de spanar in hur bygget av första sträckan går Foto: SVT

Positiva vindar för Norrbotniabanan: ”Det går oerhört snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser positiva vindar för Norrbotniabanan sedan regeringen i slutet av sommaren gav Trafikverket i uppdrag att skynda på redan påbörjade infrastrukturprojekt. Det är inför sträckningen från Skellefteå och norrut som man nu hoppas kunna kapa tid.

– Beskedet att börja planera för sträckningen vidare mot Piteå och Luleå kommer ju ett år tidigare än den nationella planen som läggs nästa år, säger Lorents Burman (S), kommunalråd Skellefteå.

Sedan tidigare har de åtta delsträckorna på Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå planlagts. I somras kom regeringen med uppmaningen till Trafikverket att skynda på redan påbörjade infrastrukturprojekt. Där återfinns Norrbotniabanan.

Under torsdagen samlades företrädare för Norrbotniabanegruppen för att se hur långt man kommit på den första delsträckan Umeå-Dåva som ska stå klar 2024.

Delar av sträckan ut till Dåva har kommit en bra bit på vägen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer