Reko-ringen i Umeå hade under veckan premiär. Foto: SVT

Premiär för Reko-ringar i länet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har det varit premiär för flera så kallade Reko-ringar runt om i Västerbotten. I Umeå, Vilhelmina, Dorotea och Åsele, kan nu konsumenter beställa varor direkt från lokala livsmedelsproducenter via sociala medier.

Reko-ring kommer ursprungligen från Österbotten i Finland och står för rejäl konsumtion. I Sverige finns runt 70 Reko-ringar och syftet är att knyta ett starkare band mellan konsumenter och lokala producenter.

– Vi tycker det är viktigt att skapa ett led mellan producenter och konsumenter. Att man kan handla lokala matvaror, något som gynnar konsumenten att veta var alla matvaror kommer ifrån, men även att producenten kan få hela förtjänsten själv och slippa mellanhänder, säger Miriam Lange Bålman en av arrangörerna i Umeå.

”Perfekt tillfälle att få kontakt med kunder”

Bland de producenter som fanns på plats under den första utlämningsdagen i Umeå fanns alltifrån lammuppfödare och grönsaksbönder till biodlare och mjukbrödsförsäljare.

– Det här ju ett perfekt tillfälle, speciellt för oss som är nya i odlingsbranschen, att få kontakt med kunder och sälja utan mellanhänder, säger grönsaksbonden Andreas Appelvik. 

Rekoringen i Umeå hade i veckan premiär och är ett välkommet initiativ av konsumenterna

– Jag värderar att äta riktigt mat, laga den själv och veta vad jag får i mig, säger Pelle Henricsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer