Skellefteås The Band får filmpremiär

Uppdaterad
Publicerad

Världspremiär i Skelleftehamn på filmen om en konsert som hyllar konserten som blev film.

Thomas Lindgren från Skelleftehamn fastande tidigt för den kanadensiska rockgruppen The Band. Efter att han sett Martin Scorseses film the Last Waltz gick Linge – som han kallas – länge med en dröm; att en dag få stå på scen med ett tajt band.

Idén var att spela samma låtar som The Band gjorde på sin farvälkonsert på the Winterland Ballroom i San Fransisco den 26 november 1976.

– Till slut fick jag några musikaliska nyckelpersoner att tro på idén – Anders Molin och Johan Nordlander – och ett gäng duktiga musiker från Skellefteå med omnejd. Men det dröjde typ 35 år innan drömmen blev verklighet, reflekterar Linge.

– Från början tänkte vi som The Band och The Last Waltz – en enda konsert, men ensemblen var tänd på fler, berättar Thomas Lindgren.

Utsålda konserter

Med tiden har det blivit sex utsålda konserter i Skellefteå, Luleå, Umeå och Stockholm. Hyllade av både publik och kritiker.

En konsert som blev film inspirerade således till konserter i Sverige – som nu också blir film.

Filmen A tribute to the Last Waltz spelades in vid skelleftebandets gästspel på Södra teatern i Stockholm i vintras. Ansvarig för filmen är en annan skelleftebo – Janne Wännström.

Lokala gäster

Martin Scorseses mästerverk The Last Waltz anses som tidernas bästa konsertfilm. Den har ingått i Wännströms förstudie, men eventuella likheter med originalet sägs vara osynliga.

– Scorsese fick problem med flera av kamerorna under en låt. Vi hade också haveri på några kameror på en av konserterna. Men det är i så fall den enda likheten, säger Janne Wännström med glimten i ögat.

The Band såg gästartister som Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell, Eric Clapton, Ringo Starr och Muddy Waters vid sin historiska avskedskonsert.

A tribute to the Last Waltz har presenterat Mats Ronander, Magnus Carlsson, Karin Risberg, Pär Wiksten, Petter Sandström, Micke Leijnegard...

–...och Elin Lindström – en fantastisk gitarrist och scenpersonlighet med fantastisk mimik, tillägger Janne Wännström, som också är en erfaren musiker.

Träffade trummisen

Vad orginalet The Band tycker om ärebetygelsen är okänt. Men Thomas Lindgren åkte hem till The Bands trummis Levon Helm i Woodstock.

– Det var strax innan han gick bort i strupcancer, så det blev ett kort samtal. Jag hade tänkt berätta om min idé att göra en hyllningskonsert, men vår dialog hann aldrig dit. Men jag hoppas och tror att Levon Helm skulle ha tyckt om vår grej, säger Linge.   

Filmen A tribute to the Last Waltz har premiär på Folkets hus i Skelleftehamn på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.