Foto: Privat

Prideflagga skars ned – prästen: ”Det är ett intrång”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen firades kärleken i Umeå. Men natten till söndag upptäcktes att prideflaggan utanför Umeå Stads kyrka skurits ned.

– Först blir man irriterad, sen känner man obehag. Det är det som gör det här allvarligt, säger Liza Lundkvist, präst vid Svenska kyrkan i Umeå.

På lördagskvällen fanns den fortfarande kvar men när vaktmästaren kom på söndagsmorgonen gjorde han upptäckten – regnbågsflaggan är nedskuren och stulen.

– Han kollade närområdet och letade efter den, men hittade den inte, säger Liza Lundkvist.

Enligt prästen har hon inte stött på något motstånd under helgen, men menar att de i arbetet får olika kommentarer från olika håll. Vad det innebär att flaggan skurits ned menar hon dock kan bero på olika saker.

– Vi vet att motståndet finns, det märker vi på olika sätt. Men det här kan ju vara något bustrick eller att någon helt enkelt vill ha en prideflagga.

”Tar det här på allvar”

Vad det än beror på så tar man händelsen på allvar och under måndagen kommer en polisanmälan göras. Liza Lundkvist menar att det viktigaste är att stå upp för kärleken.

– Det är ett intrång i något man vill, något man vill stå upp för. Därför blir det tillslut allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.