Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ser bättre ut men finns en kö att beta av” – se vad områdeschefen i Skellefteå säger om läget för psykisk vård inom primärvården. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Primärvården i Skellefteå klarar inte vårdgarantin för patienter med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Endast åtta procent av patienterna som söker hjälp för psykisk ohälsa inom primärvården i Skellefteå får hjälp i tid för att klara vårdgarantin. Det visar en utredning som Region Västerbotten har gjort.

Region Västerbottens mål är att klara vårdgarantin med åtminstone 70 procent av patienterna som söker hjälp i primärvården. De ska få hjälp inom tre dagar.

Målet missas grovt i hela regionen som har ett snitt på 20 procent, men i Skellefteå var det ifjol bara åtta procent av patienterna som fick en första bedömning i tid.

”Bekymmersamt läge”

– Man får hjälp, men det kan ta lite tid utifrån att vi har ett bekymmersamt läge med högt söktryck och hög frånvaro hos vår personal, säger Camilla Andersson, områdeschef närsjukvård.

– Man hänvisar ibland till pandemin, och med all respekt för vad det har inneburit, de här problemen fanns redan innan, säger Yannick Kercoff på Psykologförbundet Västerbotten i Skellefteå.

Saknas personal

Särskilt anmärkningsvärt är bemanningsläget i Skellefteå och Norsjö under 2021 skriver regionen i sin utredning. Det saknas tillräckligt med personal för att ta hand om antalet patienter som söker hjälp. Dessutom finns det vakanser inom psykvården på 8 av 12 Hälsocentraler.

Under året skedde ett stort avhopp då fem psykologer sa upp sig från sina jobb i primärvården.

Hitta effektivare metoder

– Just nu ser bemanningsläget bättre ut. Vi har också ett arbete på gång där vi tittar på arbetssätten kring psykisk ohälsa på Hälsocentralerna. Vi behöver hitta effektiva och mer standardiserade arbetssätt, säger Camilla Andersson.

– Nu blir det upp till bevis för att se om de går att behålla dem, säger psykologen Yannick Kercoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer