Foto: TT

Privata övervakningskameror i länet har hackats

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet rapporterar om att tusentals privata övervakningskameror från hela världen har blivit hackade. Nu ligger dessa och sänds live på Internet. Flera privata övervakningskameror i Västerbotten har drabbats.

I Sverige uppges omkring 300 övervakningskameror ha blivit hackade. Vissa i privata bostäder, andra över gator och torg. Övervakningskamerornas bilder har hackats och blivit samlade på en hemsida, det skriver Aftonbladet. Även i Västerbotten har kameror hackats. Tidningen Norran uppger att bland annat att butiken Palm Livs i Skellefteå blivit utsatt.

– Det här är jättekonstigt. Varför vill någon titta i min butik? Det är bara en liten kiosk, varför har någon gjort det här, säger Mohamed Alsalami vid Palm Livs till Norran.

Gemensam nämnare för de hackade kamerorna

Även fyra övervakningskameror från Tjamstanbackarna i Malå samt en kamera som övervakar en fågelholk i kommunen har blivit hackade. Gemensamt för de tusentals kamerorna som hackats i världen är att de förinställda användarnamnet och lösenordet inte har ändrats.

Aftonbladet skriver att en journalist vid den danska tidningen Politiken pratat med den som ligger bakom de samlade strömmarna av övervakningskamerorna – som säger att han inte tycker att det är moraliskt fel att visa dem.

”Alla vet vad för typ av närvaro en kamera ger. Och de flesta har installerat den med sina egna händer”, skriver han i ett e-postmeddelande till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.