Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Jan-Olof Jacke,vd för Svenskt näringsliv, tycker är viktigast för Skellefteå kommun i det korta perspektivet för att lyckas få bukt med bristen på yrkeskompetens. Foto: Marit A Israelsson

Problem för företag i många branscher att hitta personal att anställa

Publicerad

En mycket viktig fråga för att lyckas få tag i tillräckligt med arbetskraft framöver är enligt näringslivet att fler ungdomar väljer att gå en yrkesutbildning på gymnasiet. På senare har det istället varit tvärtom.

Branschorganisationen Svenskt näringsliv har räknat och befarar att om ingenting görs åt dagens situation så kommer det att saknas 300 000 yrkesutbildade år 2035. Allt färre, ungefär var tredje, har valt ett yrkesprogram på gymnasiet när det enligt intresseorganisationen borde vara i alla fall 40 procent.

I Skellefeå är det nu något fler, 37 procent, som går ett yrkesprogram. Men även där har till exempel industritekniska programmet legat nere för att nu startas igen.

– Inom kompetensförsörjningen är den allra största utmaningen yrkesutbildade. Vi behöver i Sverige ha ungefär 15 000 till varje år som väljer en yrkesutbildning, säger Jan-Olof Jacke som är vd för Svenskt näringsliv.

Gymnasieskolan görs om

För att försöka göra något åt situationen har riksdagen nyligen beslutat att även alla yrkesprogram på gymnasiet ska ge behörighet till högskola och universitet. Den som inte vill ha det kan välja bort ämnen. Det ska gälla från år 2023. Regeringen arbetar också med en lagrådsremiss, ett förslag till ny lag, som ska innebära att utbildningar på gymnasiet i större utsträckning anpassas till hur arbetsmarknaden ser ut.

– Inom vår organisation jobbar vi jättemycket med att visa på möjligheterna som yrkesutbildningarna ger så att attraktionskraften ökar, sa Jan-Olof Jacke när han nyligen besökte Skellefteå.

I klippet hör du vad han tror behövs för att klara tillväxttakten i Skellefteå på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.