Foto: TT

Problemen troligen väderrelaterade

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen kunde Telia konstatera att mobiltrafiken varit svajig i Saxnäs under helgen, och att den varit ur funktion sedan måndag morgon. Enligt Telia jobbar tekniker på problemet.

Enligt Telias pressinformatör Marcus Haglund, kan problemen bero på att snö och oväder stört ut den trådlösa kommunikationen mellan master, och ska felet vara åtgärdat senast på tisdag morgon.

– Det är ett förbindelsefel. Våra tekniker undersöker exakt vad det är för att åtgärda så fort som möjligt, säger Marcus Haglund.

Problem i Vindeln

I byar utanför Vindeln upplever kunderna att det varit problem under en längre tid. Det kan däremot inte Telias tekniker se i sina system.

– Jag kan inte se något fel just nu i Vindeln, men har bett teknikerna gå tillbaka och se hur det sett ut den senaste tiden. Det kan vara så att våra system inte larmar korrekt, så vi tittar på det.

– Det kan finnas en rad orsaker till det, till exempel om antennen missriktats får vi inga anmälningar i systemet, däremot kan kunderna uppleva problem, säger Marcus Haglund.

Flera felanmälningar

Enligt kunder som tagit kontakt med Västerbottensnytt, har ett flertal felanmälningar gjorts. Det är också de som ligger till grund för vad teknikerna undersöker, enligt Marcus Haglund.

Vad är det i de här områdena som gör att systemen är så utsatta?

– Det kan bero på flera olika orsaker, till exempel väder och vind som ställer till det. Sen kan det vara fel på utrustning.

– Det problem som kan upplevas lite längre norrut i Sverige är att det inte är lika många master som i södra Sverige, vilket gör att de inte kan täcka upp för varandra, säger Markus Haglund.

Satsar på driften

Enligt Telia gör man nu en miljardsatsning på nätet i hela landet, som innebär att där det finns mobiltäckning ska man också kunna surfa via 3g- och 4g-nätet.

Det ska göra nätet stabilare, och ska också innebära att utrustningen blir robustare. Men hur långt den satsningen kommit i Västerbottens inland kan han inte svara på.

Hur prioriterat är det här området för Telia?

– Jag förstår att folk blir oroliga när det inte går att larma tillexempel 112. Vi har ett samarbete med SOS Alarm när vi har problem, så de kan ställa ut en brandbil tillexempel. Det är ju självklart beklagligt om kunderna upplever att vi inte gör något, men så är det abslolut inte.

Många verkar uppleva att informationen är bristfällig, hur jobbar ni med det?

– Vi kan säkert bli bättre på information. Just nu har vi en driftkarta på hemsidan där felen i Saxnäs syns. Vid större fel går vi också ut på hemsidan och i sociala medier, säger Haglund.

Uppdaterad:

Vid lunchtid meddelade Telia att man hittat ett fel i en växel i Umeå, som berör delar av Västerbotten. Det ska bland annat handla om Umeå, Gäddede, Jormvattnet och Ankarvattnet.

Enligt Telias driftkarta ska det vara täckning i länet, möjligen med svårigheter att koppla upp samtal.

Enligt Telia arbetar tekniker med felet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.