Foto: TT

Prognosen: Dåligt med blåbär i år

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Sveriges Lantbruksuniversitet släppt sin blåbärsprognos, och det ser inte ljust ut. Den kartläggning som gjorts visar att Norrland får betydligt mindre blåbär än normalt i år.

Den prognos som SLU nu släpper för hela Norrland visar att 2017 blir ett av de sämsta åren i medelantalet bär sett till perioden 2003-2016. Den sena våren, främst i norr, ska dock inte påverka produktionen mer än att bären mognar lite senare.

Däremot har flera platser drabbats av nattfroster under den viktiga blomningstiden vilket gjort att många blommor dött. Blomsterdöden gör att det kommer bli mindre bär.

– Det ser ändå ut att bli tillräckligt med bär för att alla som vill plocka ska få sina bär, men det kan bli nödvändigt för en del att åka till nya ställen som kanske ligger lite mer skyddade från nattfroster, till exempel på sluttningar och höjder eller där skogen är lite tätare, tillägger Ola Langvall, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning vid SLU, i ett pressmeddelande.

För Svealand och Götaland ser det ut som att tillgången på blåbär kan bli nära nog normal, även om osäkerheten är stor. Årets bärprognos blir SLU:s sista på grund av indragna anslag. Riksskogstaxeringen kommer dock att fortsätta samla in underlag för att i efterhand kunna skatta bärtillgångarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.