• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör byborna och Svevia om bergtäkten Foto: SVT

Protester mot bergtäkt i Skravelsjö utanför Umeå: ”Kommer rulla minst 50 grusbilar varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

En stor bergtäkt planeras i Skravelsjö, som ligger åtta kilometer från Umeå. Byborna är starkt kritiska och vill stoppa planerna.

– Det kommer att rulla minst 50 grusbilar varje dag under 25 års tid på vägen här. Redan idag bullrar det alldeles för mycket. Hur skall det då bli med en bergtäkt här, säger Emmy Larsson som bor precis vid vägen.

Tanken är att bergtäkten skall förse Umeå och Norrbotniabanan med grus under 25 års tid.

Ansökan om bergtäkten har varit ute på remiss till ett antal myndigheter för synpunkter. Kommunen har sagt ja och länsstyrelsen nej. 450 personer har skrivit på en protestlista för att stoppa bergtäkten.

Mark och miljödomstolen ska nu ta ett beslut i frågan

– Vi förstår kritiken. Men vi har utrett buller, vibrationer och påverkan på grundvattnet. Utredningarna visar att vi klara alla gränsvärden, säger Josefine Lundström på Svevia.

Hör byborna och Svevia i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer