Psykologen och forskaren Per Höglund tipsar om hur man mår bra som singel. Foto: TT/SVT.

Psykologen tipsar – så mår du bra som singel

Uppdaterad
Publicerad

Fars dag i all ära, men det största firandet den 11 november har blivit den nya högtiden ”singlarnas dag” – även om få i Sverige känner till den. Psykologen och forskaren Per Höglund tipsar om hur man mår bra som singel.

2017 registrerades 1345 giftemål i Västerbotten. Samma år infann sig 407 skiljsmässor och överlag verkar trenden att skiljas gå neråt år för år. Men trots detta är Sverige ett av de länder med flest ensamhushåll.

”De flesta gillar att vara i andras sällskap”

Många gör ett aktivt val att förbli singel, medan andra inte gör det. Psykologen Per Höglund tipsar om hur man gör för att må bra om man gillar att vara social, men inte har en partner.

– De flesta gillar att vara i andras sällskap, är man singel gäller det att jobba hårt på att skaffa sig goda vänner och ha människor runt sig att dela smärta och sorg med. Det här med ”ensam är stark” har jag svårt att se hur det skulle fungera, säger han.

Bo i kollektiv på ålderdomshem?

Per Höglund är legitimerad psykolog på Umeå universitet och har forskat mycket på psykisk ohälsa. Han tycker att självständigheten i många avseenden gått för långt.

– Ett bra tips till en person som är singel är att bo i kollektiv. Utvecklingen av så stor individuell integritet har blivit absurd. Till exempel när man blir gammal och flyttar till ett vårdhem så får man ett eget rum, när det stora problemet ofta är just ensamheten, säger Per.

Singeldagen började som en motvikt till Alla hjärtans dag i Kina på 90-talet, och har de senaste åren blivit en storfirad högtid, åtminstone om man kollar på storföretagens försäljningssiffror. Dagen infaller den 11/11 och ettorna bredvid varandra anses påminna om ensamma personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.