Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när nya räddningshunden Svea tar sig an sin senaste utmaning, att leta reda på SVT:s reporter Berno Jonsson. Foto: Berno Jonsson/SVT

Fler räddningshundar behövs i fjällen – hunden Svea i Sorsele har klarat kraven

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddningshundar gör ett ovärderligt jobb när försvunna människor ska hittas – eftersom de kan söka igenom stora områden snabbt.

Men kraven på hundarna är tuffa. Västerbotten har bara tre godkända hundar. Senaste tillskottet är hunden Svea.

– Hennes största tillgång är att hon har sådan arbetslust och är så glad i människor, säger ägaren Hanna Holmberg.

När räddningshundarna får klart för sig vad de ska söka kan hundarna känna lukten på flera hundra meters håll. För fjällräddningen är det ovärderligt att ha bra sök- och räddningshundar. En hunds sökarbete kan motsvarar tio personers.

Fjällräddningen i Västerbotten har just nu tre stycken godkända räddningshundar.

– Ett bra hundekipage gör stor skillnad och klarar att söka igenom stora områden snabbt, säger Lars Ragnvaldsson, verksamhetsutvecklare inom polisens räddningstjänstgrupp.

Behövs fler

Polisen skulle gärna se fler ekipage som kan rycka ut när fjällräddningen behöver hjälp.

– Det gäller att hitta både passande förare och hundar. De ska klara kraven som polishundtjänsten ställer och genomgå test, säger Lars Ragnvaldsson.

Det senaste tillskottet är treåriga jaktgoldentiken Svea med sin ägare Hanna Holmberg i Skansnäs, Sorsele. Hanna Holmberg har växt upp med hundar och var första kvinna att vinna riksprovet för stående fågelhundar i elitklass. Ett tag hade hon och familjen sju hundar samtidigt men nu är det några färre och jaktgolden tiken Svea är den senaste.

– Att jobba med hund i skog och fjällmiljö och dessutom göra en viktig samhällsinsats och rädda liv känns otroligt meningsfullt, säger Hanna Holmberg.

Se Sveas senaste utmaning: Att leta reda på SVT:s reporter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.