Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren/SVT

Räddningstjänsten i Umeå uppmanar radhusägare: Se över ert brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

I april drabbades en radhuslänga på Berghem i Umeå av en kraftig brand. Nu går kommunen och räddningstjänsten ut med en uppmaning till alla radhusägare att se över säkerheten.

– V har problem med radhus, många är inte enligt standard, säger Fredrik Roos Lindell, brandingenjör på Umeåregionens brandförsvar.

Under 2016 inventerade brandförsvaret brandskyddet Robertsfors, Vindeln och Umeå, 514 radhuslängor kollades upp, vilket innebar 2584 enskilda bostäder. Ungefär 90 procent av dem hade brister.

– Det är så klart ett stort bekymmer att det är så många radhus som har brister i vindskonstruktionen. I radhus är det väldigt viktigt att vinden är avskild på rätt sätt. Om den inte är det kan branden snabbt sprida sig och en brand som initialt påverkade en bostad kan potentiellt totalförstöra en hel radhuslänga, säger Fredrik Roos Lindell, brandingenjör på Umeåregionens brandförsvar.

Vid branden på Berghem kunde polisens och räddningstjänstens tekniker konstatera att elden spridit sig på grund av just takkonstruktionen.

– Branden har gått upp på vinden och spridit sig över brandcellsgränserna, sade Christer Björkman, brandingenjör.

De vanligaste felen som brandförsvaret identifierat:

  • Otäta genomföringar
  • Ventilerad takfot
  • Otätt mot tak
  • Avskiljandevägg för kort
  • Oskyddad takstol i brandcellsgräns

Källa: Räddningstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.