Radonskolor måste åtgärdas

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i länet har för höga radonvärden. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen. Nu måste skolorna renoveras.

Hagaskolan i Umeå är en av de skolor som måste sänka sina radonvärden. Här har man på ett ställe uppmätt 460 becquerel per kubikmeter luft. Det är långt över de nya riktvärdena, som går vid 200 becquerel.

Eva Arvidsson är fritidspedagog vid Hagaskolan och hon tycker inte att det är bra.

– Man ska ju inte vara i en miljö med radon. Nu är ju vi mycket ute i naturen, men det är ändå inte bra. Vi förväntar oss att fastighetskontoret ska göra något åt det så fort som möjligt, säger Eva Arvidsson.

Fler kommuner drabbade

Det är inte bara i Umeå som det finns radonskolor. Av de kommuner i länet som deltog i Socialstyrelsens undersökning så uppger även Vännäs, Norsjö, Skellefteå, och Lycksele att de har skolor eller förskolor med för höga halter.

Radonhalten beror bland annat på vilket material som skolorna är byggda av och hur dålig ventilationen är.

Radonets farlighet

– Det finns studier som visar att risken för lungcancer ökar om man bor i ett radonhus, särskilt om man är rökare. Men det finns inga studier som visar att barn påverkas, säger Lennart Johansson som är docent i radiofysik vid Umeå universitet.

Även om risken anses vara liten att barn blir sjuka av radon så anser Socialstyrelsen att stråldosen bör vara så låg som möjligt.

Sänkta riktvärden

Tidigare låg riktvärdet på 400 becquerel för gamla byggnader. Men till år 2010 ska alla skolor sänka sina radonvärden till 200 becquerel.

– Jag tycker inte att föräldrarna ska vara oroliga. Den halt som finns i Umeås skolor finns nog också i många bostäder som man är i mycket längre än i skolan, säger Kjell Arne Ågren, fastighetschef vid Umeå kommun.

– År 2010 ska vi ha åtgärdat det mesta. Det behöver inte vara stora åtgärder, det handlar bland annat om att öka luftmängderna och det tror jag vi ska klara av, säger Kjell Arne Ågren.

Socialstyrelsens undersökning ”Radon i skolor och förskolor”

Kommuner som deltog:

Bjurholm

Lycksele

Norsjö

Robertsfors

Skellefteå

Vännäs

Åsele

Kommuner som uppgav att de har skolor eller förskolor med radonvärden över 200 becquerel:

Bjurholm

Vännäs

Norsjö

Skellefteå (Bergsbyskolans fritids och Regnbågens förskola, Skärets förskola i Ursviken, Hjoggböle, Solbackens förskola i Burträsk, Snöbollens fritids Moröbacke)

Lycksele (Guldgruvans förskola, Lövstugans förskola)

Umeå deltog inte i Socialstyrelsens undersökning, men preliminära värden visar att följande skolor ligger över 200 becquerel:

Hagaskolan

Stöcke

Östermalmskolan

Botsmarksskolan

Berghemsskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.