Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här plockar epa-ungdomarna upp Norsjös politiker för en raggarrunda Foto: Evelina Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Raggarrunda, pizzahäng och samtal – här framför Norsjös epa-ungdomar sina önskningar till politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Politiker och tjänstemän i Norsjö har träffat ungdomar för att höra vad de tycker borde förbättras i kommunen. Tillsammans skissade de fram ett drömprojekt: Ett ungdomsgarage. 

– Det känns bra att man får sin röst hörd, säger Edward Harnesk.

I veckan hämtade ungdomarna upp politiker och kommunanställda i Norsjö i sina epor och skjutsade dem till Folkets hus, ”Medan”, för att sedan sätta sig ner och äta pizza och samtala om vad som är viktigt för unga i kommunen.

– Ungdomarna är mer positiva än vad jag trodde. Nu vet de vilka vägar de ska gå när de har idéer. Och nu vet de vem jag är, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

Evenemanget anordnades av organisationen Youth 2030 Movement tillsammans med Norsjö kommun, med syfte att samhällsutvecklingen ska inkludera unga för en mer rättvis demokrati och en mer attraktiv plats att bo på.

Drömmen: Ett garage där man kan skruva

Tillsammans skissade de fram ett drömprojekt – ett garage där ungdomarna kan skruva och ha en plats att hänga på utan att störa andra.

– Nog har det kommit folk när man stått på en parkering och sagt att vi ska sänka ljudet. Men då är det bara att åka därifrån, då är vi snälla tillbaka, säger deltagaren Axel Sjölin.

Vad ska man prata om? Vilken musik ska spelas? Får man sladda? I klippet ser du ungdomarnas tankar inför att skjutsa politiker i sina epor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur kommunalrådet i Norsjö upplevde mötet med de unga i Norsjö. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.