Foto: SVT

Lovar förstklassig SFI-utbildning – granskning visar på kaos

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Astar som anlitas av kommuner för att lära nyanlända svenska lovar högklassig undervisning – men en granskning av Kalla fakta vittnar om en skola i kaos. Stockholms stad känner sig lurade av företaget.

Företaget Astar som ingår i Thoréngruppen och ägs av Umeåbon Raja Thorén är ett av de största aktörerna på marknaden för utbildning för svenska för invandrare, SFI-undervisning. Nu visar en granskning av Kalla fakta i TV4 att företaget bryter mot anbudet till Stockholmsstad.

I anbudet utlovades två lärare om antalet elever var fler än 20 samt hög digital kompetens på utbildningen. Men Kalla faktas granskning vittnar om en skola i kaos där en lärare kan vara själv med 60 elever.

– Jag blev grundlurad, säger Stockholms stads representant Helene Singer till Kalla fakta.

Bedriver undervisning i flera kommuner

Samtidigt uppges Raja Thorén ha plockat ut 28 miljoner i utdelning och årligen ta ut en lön på 850 000 kronor.

Företaget Astar har vunnit upphandlingar av SFI-utbildning i flera kommuner, bland annat Malmö, Linköping, Borlänge och Östersund. I Kalla Fakta bemöter Raja Thorén uppgifterna med att det inte ska gå till så.

SVT Nyheter söker Raja Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter