Foto: SVT

Rånare fick offers kontaktuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Umeå blev rånad av två personer. De båda rånarna dömdes till 15 månaders fängelse, men på grund av ett misstag från Kriminalvården skickades kvinnans kontaktuppgifter direkt till en av de dömda rånarna.

Det var den blankett som en målsägande fyller i som skickades fel. Den skulle ha sänts till Ersbodaanstalten i Umeå – där en av de dömda männen avtjänade sitt straff – men skickades istället direkt till den dömde.

Blanketten innehöll rånoffrets namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress.

En utredning inleddes, men lades ner då de inte lyckades utröna vem som gjort fel.

– Från Kriminalvårdens sida bör man ta ett större ansvar när den här sortens uppgifter kommer i fel händer, säger kvinnan till Västerbottensnytt.

JO-anmälan

Kvinnan har nu anmält händelsen till Justitieombudsmannen. Anstalten har också anmält sig själv efter incidenten, men någon ersättning har inte kvinnan fått, trots hennes anspråk.

Motiveringen är enligt vad kvinnan anger i sin anmälan, att fallet är unikt och att ingen praxis finns.

Kvinnan uppger i sin anmälan, att händelsen varit psykiskt påfrestande, och att hon känner sig otrygg.

– Det här borde inte få ske. Det har varit mycket påfrestande för mig att den här personen fått de här uppgifterna, säger kvinnan.

Justitieombudsmannen begär nu in yttrande i frågan från Kriminalvården. Yttrandet ska lämnas till JO före den 28 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.