Rättegången om gravsättningen i Vännäs: Kyrkovaktmästaren riskerar fängelse

Publicerad
På måndagen startade rättegången mot den kyrkovaktmästare i Vännäs som står åtalad misstänkt för brott mot griftefriden. Han riskerar två års fängelse.

Det var i maj förra året som SVT:s Uppdrag gransking visade hur kyrkovaktmästaren Ulrik Nilson i Vännäs tryckte till kistan med sin skopa vid återfyllning av en grav. Programmet fick stor uppmärksamhet och många blev illa berörda över att kistan krossades.

Under tingsrättsförhandlingarna i Umeå i dag medgav Ulrik Nilson att han under många års tid har tryckt till kistlock med grävskopan vid återfyllning av gravar och att det till en början hade känts obehagligt men att han sedan vande sig med tiden. Nilson anser att arbetsättet är en sedvänja som använts under många år och att det därför ska betraktas som en normal del av hans tjänst.

SVT:s reporter vittnade
Uppdrag gransknings reporter Agneta Bernárdzon, som var kallad som vittne, fick redogöra för vad hon sett på kyrkogården i Vännäs när det första reportaget spelades in. Ulrik Nilssons advokat Ulf Holst försökte också få henne att redogöra för hur utbredd arbetsmetoden är på svenska kyrkogårdar.

– Det kan jag inte göra. Men det är inte ovanligt, det är min uppfattning, sade Agneta Bernárdzon.

Men kammaråklagare Peter Jonsson anser att kyrkovaktmästaren brutit mot griftefriden – inte för att han har haft ett kränkande syfte utan för att han inte har följt de bestämmelser som faktiskt finns.

Men Agneta Bernárdzon säger till Västerbottensnytt att hon tycker att åtalet och rättegången är märklig.

– Just detta att det bara är Uppdrag gransknings reportage som är bevismaterialet och att jag är den enda som är vittne. Jag tycker att det finns andra som man också skulle kunna förhöra om man ville gå till botten med det här.

Borde det har varit fler åtalade?

– Ja, om man tittar i förundersökningen och vad som har kommit fram så har det här pågått under väldigt många år.

Dom i fallet väntas om två veckor.

Christer Janson/Olle Gunn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer