Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hänger vi med när David Walterholm, driftsansvarig skadedjurtekniker, ska sätta upp en fälla, och hör honom berätta om de stora råttproblemen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Stora råttproblem i Skellefteå – byggboomen gör gnagarna bostadslösa

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå har just nu störst problem med råttor i norra Sverige. Det visar statistik från skadedjursbekämpningsbolaget Nomor.

Anmälningarna om råttproblem har ökat från 17 stycken år 2020 till 244 i mitten av december 2021.

– Det är väldigt mycket råttor i Skellefteå, säger Jonathan Dahlqvist, driftsansvarig vid Nomor.

I norra Sverige ökar anmälningarna om råttproblem och det har gjorts drygt 500 fler anmälningar 2021 till Nomor jämfört med året innan. Det var tidningen Hem & Hyra först att berätta om.

”Blir en spridning”

En stor del av ökningen står Skellefteå för, där Europas största industriprojekt, batterifabriken, just nu byggs, och där byggkranarna syns runt om i hela staden när tusentals bostäder ska komma på plats i rasande fart.

– Med infrastrukturen som byggs just nu så blir det en spridning, säger Jonathan Dahlqvist, driftansvarig Umeå-Sundsvall.

År

2019 1 289

2020 1 457

2021 1 970

Källa: Nomor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer