Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du en del av alla turerna som varit kring Norrbotniabanan. Foto: SVT

Regeringen avslår överklaganden kring Norrbotniabanan

Uppdaterad
Publicerad

I över 20 år har den 27 mil långa kustnära järnvägen mellan Umeå och Luleå varit en politisk långbänk.

Nu har regeringen avslagit de sex överklagandena från samebyar och privatpersoner rörande Norrbotniabananas dragning mellan Dåva och Skellefteå.

– Det känns förstås jättebra, säger Lars Bergdahl, projektchef för Norrbotniabanan hos Trafikverket.

Hade överklagandena godtagits så hade det kunnat innebära flera års ytterligare försening av projektet, vars nota idag ligger på totalt 40 miljarder.

Trafikverket fick ett muntligt besked att järnvägsträckan vunnit laga kraft under torsdagsförmiddagen. Lars Bergdahl på Trafikverket vill avvakta med att ge ytterligare kommentarer innan de fått protokollet från beslutet.

– Vi vet inte om det finns några villkor ännu, men jag ser framför mig att vi kan börja med fastighetsinlösningar nu, säger han.

SSR: ”Klart vi är besvikna”

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund som företräder samebyarna som överklagat hela sträckan, har också svårt att uttala sig om regeringens beslut innan hon läst alla detaljer.

– Men det är klart att vi är besvikna, säger Jenny Wik Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.