Foto: SVT

Regeringen lovar nära sju miljarder till Norrbotniabanan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar närmare sju miljarder kronor på bygget av Norrbotniabanans sträcka mellan Umeå och Skellefteå.

Det beskedet gav på fredagen infrastrukturminister Thomas Eneroth, (S).

I den nationella transportplanen som presenteras inom kort finns Norrbotniabanan med. Och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) avslöjade i P4 Västerbotten att regeringen avsätter närmare sju miljarder för bygget av sträckan mellan Umeå och Skellefteå.

Norrbotniabanan

– Det innebär dels att bygget kan påbörjas under det här året med byggstart och att vi tydliggör en finansiering för fortsättningen till Skellefteå, säger Thomas Eneroth.

Avgörande för nya jobb

Det har redan sedan tidigare varit klart att en kortare sträcka, mellan Umeå och Dåva, ska byggas. Men osäkerheten kring sträckan Dåva-Skellefteå har varit stor.

– Vi har fått en försening, men för hela Norrbotten- och Västerbottens industri är det här avgörande för om vi ska kunna investera och skapa nya jobb i framtiden, säger Peter Eriksson, (MP) bostads- och digitaliseringsminister.

Ambitionen är också, enligt ministrarna, att hela Norrbotniabanan så snart som möjligt ska byggas klart och de öppnar också upp för EU-medfinanisering för sträckan upp till Haparanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet