Finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) har tidigare riktat kritik mot hur bankerna avvecklar sin kontantservice i glesbygd. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen vill säkerställa kontantservicen i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Fungerande kontantservice är ingen självklarhet överallt i landet. Under hösten väntas regeringen i en proposition föreslå en lagändring i frågan.

Så sent som den 20 juni föreslog regeringen i en lagrådsremiss att de stora bankerna ska tvingas säkerställa kontantservice i hela Sverige.

– Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice särskilt i glesbygd och det är viktigt att samhället värnar tillgången till kontanter och möjligheten att använda kontanter som betalningsmedel, sade finansmarknadsminister Per Bolund (Mp), då.

Enligt förslaget som ligger nu ska Finansinspektionen till exempel kunna utdela sanktionsavgift om en svensk bank inte fullföljer sina skyldigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer