Regiondirektör Kent Ehliasson om besparingarna inom sjukvården i Västerbotten: “Staten måste ta ett större ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har svårt att få ekonomin att gå ihop trots att man planerar stora besparingar.Regiondirektören menar att ekvationen är omöjlig för sjukvården i norra Sverige – och menar att staten måste se till hela landet. – Ska man ska ha en rättvis och jämlik vård i Sverige måste staten ta ett betydligt större ansvar, säger Kent Ehliasson, regiondirektör i Västerbotten.

Regiondirektören menar att man saknar skatteunderlag för att finansiera vården på sikt och att man behöver insatser från staten för att klara ekvationen. Detta trots att man planerar besparingar på över 500 miljoner de kommande tre åren.

– Vi måste hålla hårt i plånboken. Vi kan inte ha den här utvecklingen. Vi har inte pengar för att finansiera vården överhuvudtaget. Staten måste fördela pengarna på ett annat sätt, säger Kent Ehliassson.

Han menar att det ser ut på liknande sätt i de fyra nordligaste regionerna.

– Vi har en åldrande befolkning, skatteunderlag som viker och högspecialiserad vård som är dyr. Vi hamnar i en svår situation, säger Kent Ehliassson.

Regionråden om besparingsförslaget

Regionråden Peter Olofsson (S) och Nicklas Sandström (M) har tagit del av besparingsförslaget:

– Jag tycker att förslaget var välformulerat med närmare vård, digitalisering och att använda våra tre sjukhus bättre. Däremot kan man inte bara säga att staten bör ta ett större ansvar, det är inte så enkelt, säger Olofsson (S).

– Det har varit underskott länge och vi måste dra i handbromsen. När det gäller statens ansvar så gör de redan rätt mycket i dagsläget, säger Sandström (M).

”Ett gemensamt ansvar mellan staten och landstingen”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger i en kommentar till SVT att han delar bilden av att sjukvården står inför stora utmaningar och att landstingens förutsättningar varierar kraftigt över landet:

”Att skapa en rättvis och jämlik vård över hela landet är ett gemensamt ansvar mellan staten och landstingen. Från statens sida behöver den generella förstärkningen av resurserna till landstingen fortsätta och det kommer att ske i en jämn takt under mandatperioden”.

Regeringen är medveten om problematiken för de nordligaste regionerna. Det pågår också en utredning där man jobbar med förslag för ett kostnadsutjämningssystem utifrån demografiska utmaningar inom kommunerna och regionerna och Ardalan Shekarabi skriver i ett mejl till SVT att Västerbotten är en av de regioner som enligt förslaget till ny kostnadsutjämning skulle få störst ökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.