Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskorna Åsa Karlsson, Lena Ekström och Sara Karlsson som har märkt av en ökande önskan om att bli igångsatt vid förlossningen. Foto: Ida Sandberg / SVT

Fler gravida vill bli igångsatta i Västerbotten – barnmorskor på MVC: ”Vill ha kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att kvinnor önskar att få sin förlossning igångsatt – utan att det finns medicinska skäl. På mödravårdscentralen på Teg i Umeå har barnmorskorna tydligt märkt trenden.

– Man har ganska stort kontrollbehov i dag, säger Lena Ekström, barnmorska.

En igångsättning innebär att förlossningen startas på konstgjord väg. Antalet igångsättningar har ökat i hela landet. Hittills i år har nästan lika många igångsättningar gjorts på Norrlands universitetssjukhus i Umeå som under hela 2017.

Studie som lett till oro

2019 gjordes en studie som visade att det var en bättre överlevnad för barnen för de kvinnor som sattes igång i vecka 41 i stället för vecka 42.

Många regioner ändrade rutinerna kring igångsättningar efter detta, vilket också har gjort att antalet igångsättningar har ökat i hela landet. Men barnmorskor märker också att fler kvinnor önskar att bli igångsatta utan att det finns medicinska skäl.

– Många blev oroliga efter studien. Men att gå några dagar över sitt beräknade datum är inte detsamma som att gå över tiden, säger Lena Ekström, barnmorska på Tegs familjecentral.

”Vill ha kontroll”

Barnmorskorna på Tegs familjecentral  tror att trenden kring igångsättningar också handlar om kontroll.

– Man har ganska stort kontrollbehov idag, man vill ha kontroll på det mesta och i och med det också veta när man ska föda barn, säger Lena Ekström, barnmorska.

Behov av trygghet

Barnmorskan Åsa Karlsson är oroad över utvecklingen. Hon tror det skulle gå att vända trenden om barnmorskor fick följa kvinnorna under hela graviditeten.

– Om vi får även följa med när de föder sitt barn, jag undrar hur det skulle se ut då med igångsättningar? Det handlar mycket om kontinuitet, trygghet och stöd när man ska föda barn, säger Åsa Karlsson, barnmorska.

Se barnmorskorna på Tegs familjecentral berätta om förändringen hos gravida kvinnor.

2017: 449 (14,9%)

2018: 506 (17%)

2019: 611 (20,3%)

2020: 736 (24,6%)

2021: 747 (26,1%)

Hittills 2022: 414

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet