Bilden visar registreringen av skalvet från den närmaste mätstationen (bur) i Burvik, sydöst om Bureå. Till höger Björn Lund, seismolog. Foto: Svenska nationella seismiska nätet

Rejält jordskalv mellan Bureå och Lövånger under natten

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv inträffade klockan 01.28 strax söder om Övre Bäck, mellan Lövånger och Bureå i Västerbotten. Skalvet har uppmätts till en magnitud på 2,7.

– När de är så här stora så känns det flera mil bort, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

I sociala medier beskriver såväl boende i trakten som boende i Skellefteå drygt tre mil bort hur husen skakade och lät:

”Som om en lastbil rammade husväggen”, skriver en användare. En annan skriver: ”Det small och mullrade och hela stugan skakade”.

I Skelleftehamn beskriver en boende hur det lät som att snö rasade från taket, ”men kom på att det ej finns någon snö”.

”Relativt kraftigt med svenska mått”

Skalvet skedde på 19 km djup och har känts vida runt i området, skriver Svenska nationella seismiska nätet, SNSN vid Uppsala universitet.

”Vi har fått rapporter från Boliden, Skellefteå och Burtäsk söderut till Robertsfors”.

– 2,7 är relativt kraftigt med svenska mått mätt, så det har nog känts, säger Björn Lund.

Ett skalv i den här storleken har man nästan en gång per år omkring Burträskförkastningen, som tidigare beskrivits som det mest seismiskt aktiva området i Sverige. Sedan år 2000 har 23 skalv större än magnitud 2 inträffat i området, enligt SNSN.

Nattens skalv följdes av flera mindre efterskalv.

Var du på plats? Har du bilder eller kanske ett klipp på när skalvet inträffade? Mejla oss på vasterbotten@svt.se

Jordskalv i Sverige

Svenska nationella seismiska nätet registrerar i genomsnitt ett till två jordskalv per dygn i Sverige.

Under de senaste tio åren har vi haft i genomsnitt 17 skalv per år med magnitud 2 eller större, 5 skalv per år med magnitud 2,5 eller större och 1 till 2 skalv per år med magnitud 3 eller större.

Det största skalvet de senaste tio åren inträffade den 15 september 2014 söder om Lillhärdal i Jämtlands län och hade magnitud 4,1. 

SNSN:s hemsida kan man gå in och rapportera sina upplevelser av ett skalv. Informationen används till exempel för att kartlägga hur långt bort skalvet har känts.

Källa: Svenska nationella seismiska nätet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.