Foto: SVT

Rejält slag i magen på Malåborna

Publicerad

Malå drabbas hårt när Ikea Industry stänger fabriken där. Sextio jobb ser ut att försvinna. ”Det motsvarar 2000 jobb i Umeå, det är ju hemskt”, säger kommunalrådet Martin Noréhn (S).

Kommunchefen och kommunalrådet hinner inte mer än komma  ut efter mötet med Ikeas representanter förrän första bästa Malåbo vill veta hur medborgarna påverkas.

– Ja, de är intressade av Ikea. Vad händer i Malå? Vad innebär det?, säger kommunalrådet Martin Noréhn (S).

Ikea Industry varslar

Vid Ikeas hyvleri, där 60 personer jobbar, blir samtliga av med sin försörjning när Ikea stänger.

– Sextio jobb i Malå. Det är ju mer än 2000 i Umeå. Det är ju bara att räkna. Det är hemskt, säger Martin Noréhn.

På stan träffar vi Ingegerd Lundmark som är pensionerad. Hon känner ändå med arbetarna och deras familjer.

– Det är vedervärdigt, hemskt för alla som jobbar där, säger hon.

Inte helt kört

Ikea håller en dörr öppen, som beställare, ifall någon vill ta över sågverket i Glommersträsk, limfogfabriken i Malå och komponentfabriken i Lycksele.

– Vi har sagt att vi kan räkna med Ikea som kund till Lyckselebolaget, men de andra är en förhandlingsfråga, säger Jerry Johansson som är vd för Ikea Industry.

I Glommersträsk där 17 personer jobbar är ingen varslad, men Arvdidsjaurs kommun följer ändå Malås exempel med en arbetsgrupp som ska värna om de framtida jobben.

– Jag tror att vi kan existera och att vi har kompetens nog, men det gäller att vi får till det. Ett lokalt ägande tror jag skulle vara det optimala, säger Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åhman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ikea Industry varslar

Mer i ämnet