Foto: SVT

Rekord för norsk julhandel i länet

Uppdaterad
Publicerad
Norrmännens julhandel slår rekord i Västerbotten. Och mesta pengarna hamnar i Hemavan, sex mil från norska gränsen.

– Årets julhandel har hittills ökat med tio procent jämfört med i fjol, säger köpmannen Nils Vikberg i Hemavan.

I Hemavan har ICA Fjällboden, Systembolaget och gallerian Bayhill på några år blivit en magnet för tiotusentals köpsugna norrmän. Till Mo i Rana är det bara tio mil och på parkeringsplatsen dominerar norskregistrerade bilar från Helgeland.

Rågade kundvagnar

Svenska kunder kommer ut med enstaka kassar medan norrmännen känns igen på rågade kundvagnar. Ofta med några backar läsk i botten under övriga livsmedel som ost, kött och fläsk.

– Vi har handlat hela julmiddagen, säger Cecilia Lokkert, som bilat till Hemavan tillsammans med två väninnor från Sandnessjöen, en bra bit väster om Mo i Rana.

Bagageutrymmet packas fullt med varor.

– För samma pengar hade vi kanske fått ihop till två matkassar därhemma. Största vinsten gör vi på tobak och alkohol, säger kunden Susanne Petersen.

Handeln speglas inte av valutakursen

Förra julen var norska kronan mindre värd än den svenska. Nu står norska kronan på 1:07.

– Men här köper vi snus för halva priset. Så några kronor upp och ner på kronan spelar ingen roll.

Ica-handlaren Nils Vikberg bekräftar att svängningarna i valutakursen inte spelar någon roll på livsmedel. Det mesta i butiken är ändå mycket billigare än i Norge.

En avgörande faktor för gränshandeln i Tärnafjällen inför julen är däremot väderleken och väglaget.

– Snöstormar kan stänga vägen över fjället, men det har vi inte haft hittills, så julhandeln slår rekord. Nu bygger vi ut köpcentrat igen, säger Nils Vikberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer