Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malå kommun berättar om hur de ser på det låga valdeltagandet – starta klippet för att höra. Foto: SVT/Beatrice Karlsson

Rekordlågt valdeltagande i Malå – Erik Jonsson: ”Folk har gett upp”

Uppdaterad
Publicerad

Malå kommun har just nu ett valdeltagande på endast 67,6 procent i riksdagsvalet. Därmed ligger kommunen på fjärde plats i landet med minst antal valdeltagare. Det visar preliminära siffror från Valmyndigheten. 

– Det känns som om folk har gett upp och det känns inget vidare, säger Erik Jonsson från Malå. 

I Malå kommun var valdeltagandet i årets riksdagsval rekordlågt. Endast 67,6 procent röstade, vilket är 15,7 procentenheter mindre än vid förra valet 2018. Det enligt preliminära siffror från Valmyndigheten. Förtidsrösterna är ännu inte inräknande.

– De som inte röstar har inte rätt att klaga, säger Krister Larsson från Malå. 

Valet 2022 Malå

Som det ser ut just nu så har endast 66,7 av befolkningen i Åsele kommun röstat i riksdagsvalet. Åsele är därmed den kommun i Västerbotten med lägst antal valdeltagare. I Sorsele kommun ligger den siffran just nu på 71 procent. 

I klippet berättar folk från Malå kommun om hur de ser på det låga valdeltagandet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Malå

Mer i ämnet