– Den ekonomiska krisen kan säkert påverka, säger Ingvar Ryggesjö, pressansvarig på Swebus Express.
Förra året såldes drygt 100 000 biljetter till Swebus Express bussar över jul- och nyårshelgerna. I år väntas motsvarande siffra landa på närmare 150 000 biljetter.
Klimatdebatten och den ekonomiska krisen kan påverka att fler väljer billigare färdsätt, tror Ingvar Ryggesjö, men också att bussen är flexibel och inte är beroende på spår- eller luftutrymme. Swebus Express har satt in över 200 extrabussar för dagarna innan julafton -och det kan bli fler.
– Det finns fortfarande platser kvar till i stort sett alla orter. Vi har kapacitet att sätta in fler bussar, säger Ingvar Ryggesjö, pressansvarig på Swebus Express.
Tangerat rekord
På Y-buss, som kör sträckan från Stockholm och norrut, tror man att 30 000 resenärer kommer att resa med dem över jul. Hittills har mellan 90 och 100 extrabussar satts in. Därmed tangerar man sitt tidigare rekord från 2006.
Nicklas Lindersson, försäljnings- och marknadschef på Y-buss, tror att det kan bero på att julledigheten är mer utbredd i år.
– Fler väljer att ta två-tre dagar ledigt för att få en längre ledighet. Då tror jag att många passar på att resa bort.
SAS: Hårdast tryck i Skellefteåf>
Trots rekordsiffror för bussbolagen har SAS inte märkt av någon avmattning på resorna.
– Julresan är ingenting man sparar in på, säger Niclas Härenstam, presschef för SAS Sverige.
I dag har SAS hårdast tryck, eftersom tjänsteresenärerna fortfarande reser. Framför allt är destinationer långt upp i norr som Luleå, Skellefteå och Östersund populära och i princip slutsålda.
Vill man däremot flyga söderut är det inga större problem. Där finns det platser kvar till alla destinationer, och man kan till och med få bra priser, säger Niclas Härenstam.
”Gynnsamt år”
– Julen är till resenärernas fördel i år. Vissa jular ska alla resa en eller två dagar, och då blir det svårare att hitta biljetter. Det här är gynnsamt både för oss och för resenärerna, säger Niclas Härenstam.
Hos SJ börjar det bli ”allt mer proppfullt”, säger Johan Ingerö, presstalesman på SJ. Vissa dagar är tuffare än andra. Den 20:e, 23:e och 27:e gör man bäst i att undvika, de är i princip fullbokade.
Prismedvetna norrlänningar
Snabbast försvann biljetterna norrut. Medan resorna från Stockholm och söderut var halvfulla hade norrlandssträckorna redan bokats till 90 procent.
– Antingen är norrlänningarna bättre på att planera eller är de mer prismedvetna, säger Johan Ingerö.
Vill man fira jul i Stockholm är det fortfarande lite lugnare. Det finns fortfarande en del biljetter kvar, undantaget tågen från Skåne som är fullbokade.
– Det verkar betydligt vanligare att inflyttade stockholmare reser hem än att de får besök över julen, säger Johan Ingerö.
”Fira jul i Stockholm”
SJ har kopplat på extra vagnar på en del tåg och låter ett par helgturer gå även på vardagar, men mer kan de inte göra.
På frågan om vart den som inte vill trängas eller betala dyrt ska åka är bolagen eniga:
– Åk till Stockholm. Det finns bra priser från alla orter i Sverige, inte minst från Norrland. Vill man mellandagsshoppa i Stockholm, är det en god idé att boka, säger Niclas Härenstam på SAS.
Freja Salö,
SVT Text & Webb
Ute i sista minuten
Finns det biljetter kvar?
Swebus Express:
– Ja, till i stort sett alla orter. Vi har kapacitet att sätta in fler bussar men vi sätter inte in fler fler alltför nära avgång, eftersom vi då riskerar förseningar.
Y-buss:
– Ja, vi anpassar oss beroende på efterfrågan och har satt in många extrabussar. Förra året bokades biljetter så sent som tre timmar innan sista bussen på julafton. Till Stockholm finns många biljetter.
SJ:
– Vill man fira jul i Stockholm finns det fortfarande en del biljetter kvar. Men till Norrland och Skåne är det i princip proppfullt.
SAS:
– 8-9 av 10 platser är bokade. Framför allt är destinationer långt upp i norr som Luleå, Skellefteå och Östersund i princip slutsålda. Vill man däremot flyga söderut är det inga större problem. Där finns det platser kvar.