”Det bästa vore ju om folk ville bosätta sig permanent på orten och betala skatt, men vi är inte där än”, säger Vilhelminas kommunchef om Kittelfjäll. Foto: SVT

Rekordmånga väljer att bygga fritidshus i Kittelfjäll

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att bygga i Vilhelminas fjälldalar är rekordhögt. Särskilt utmärker sig Kittelfjäll där antalet bygglovsansökningar har ökat.

– Det är framför allt Umeåbor som bygger, men även folk från Luleå, Skellefteå och Örnsköldsvik är intresserade, säger Vilhelminas kommunchef Karl-Johan Ottosson.

De senaste tio åren har allt fler valt att bygga fritidshus i Kittelfjäll. Kommunen har fått in fler bygglovsansökningar i år jämfört med förra året.

– Under pandemin har vi sett att allt fler väljer att arbeta på distans från sina fritidshus, säger kommunchefen Karl-Johan Ottosson.

Vilhelmina kommun har beslutat om två nya detaljplaner om ett 60-tal tomter med fritidshus och lägenheter i området Majbacken.

- Det är ett jättebra underlag för våra turistföretag och för handeln, säger Ottosson.

Kustbor bygger fritidshus

Kommunchefen tror att det är mycket i orten som lockar och menar att det inte är så långa avstånd till kusten.

- Vi har jättefin natur och jättefina fjäll. Stora möjligheter till ett rikt friluftsliv och fina skidspår. Jag tror att det är mycket det som lockar. Sedan är det inte så långt för kustbor att åka hit, säger Karl-Johan Ottosson.

Nu är det ju mest kustbor som väljer att bygga fritidshus. Är det inte bättre om folk väljer att bosätta sig permanent i Kittelfjäll?

- Visst är det så. Det bästa vore ju om folk ville bosätta sig permanent på orten och betala skatt, men vi är inte där än, säger kommunchefen.

Nya byggprojekt på gång

I oktober beslutade kommunfullmäktige om ytterligare en detaljplan i Kittelfjäll. Planen är att bygga ett mindre antal bostäder strax nedanför Hotellet i byn. Dessutom är fler detaljplaner på väg att tas fram.

I videon berättar kommunchefen Karl-Johan Ottosson om kommunens arbete för att locka folk att bosätta sig permanent i Kittelfjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.