Snö på topparna i Klimpjällsområdet. Foto: SVT

Rekordmycket snö kvar i Klimpfjäll

Uppdaterad
Publicerad

En god bit in i augusti och det ligger fortfarande rekordmycket snö kvar i fjällområdet omkring Klimpfjäll. En alldeles unik situation, menar de boende i området.

Det närmar sig höst och fortfarande har inte snön smält bort på fjällen. Byborna i Klimpfjäll kan inte komma ihåg att det någonsin varit så mycket snö kvar vid den här tiden.

– Jag har plogat här sedan 60-talet och så här mycket snö har det aldrig varit kvar. Det skulle ha varit borta nu men det är det inte,  säger Agne Eliasson i Klimpfjäll.

Mer snö än bart på höjden

Helikopterpiloten Jerry Viklund har flygit i Klimpfjäll och Stekenjokksområdet i drygt 30 år, och berättar att han aldrig heller har sett så mycket snö vid den här tiden.

– Snödrivorna på lågfjället ska normalt vara borta nu. Åker man mot norska gränsen längre västerut på 1.100 meters höjd, då är det mer snö än barmark. Sen så finns det vatten på norsk sida som fortfarande är täckta med is, säger Jerry Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.