Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hudläkaren berättar på vilket sätt melanom i norr urskiljer sig från melanom i mer sydliga delar av Sverige: ”Större andel tjocka melanom”. Foto: Niki Warden Werning/SVT/Hasse Holmberg/Scanpix

Hudcancern ökar – rekordnivåer i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Förekomsten av hudcancerformen melanom i Västerbotten har aldrig varit så hög – i jämförelse med sina syskonlän i norra Sverige ligger Västerbotten högt. Norrbotten har lägst andel melanom i hela landet.

Hudcancersjukdomen ökar i hela riket och norra Sverige är inte ett undantag. Men det är främst två län i våra nordligare delar som ger upphov till höjda ögonbryn.

Från 2020 till 2021 ökade andelen melanom bland kvinnor och män rejält i Västerbotten. Nivåerna har sedan år 1970, dit statistiken sträcker sig, aldrig varit så höga. Norrbotten ligger istället konstant lågt, trots en uppåtgående trend, de facto lägst i hela landet.

”Tjocka melanom” mer svårbotade

Hudläkaren Zinaida Bucharbajeva tror att Västerbottens höga andel melanom kan bero på att andelen ”tjocka melanom”, sådana som gått längre och har sämre prognos, är vanligare i norr än i söder och är mer svårbotade.

Men det finns fler teorier – kanske är västerbottningarna sämre på att skydda sig mot solen och mer benägna att åka utomlands på solsemester.

Malignt melanom

Malignt melanom och melanom är olika benämningar på samma typ av hudcancer.

Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest.

De flesta som får melanom har bränt sig många gånger i solen.

Melanom drabbar nästan bara vuxna, men det är viktigt att skydda barn för att minska risken att drabbas senare i livet.

Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.