Foto: Umeå universitet

Rektorn om Mukweges Nobelpris: ”Otroligt välförtjänt”

Uppdaterad
Publicerad

Denis Mukwege är hedersdoktor vid Umeå Universitet och rektor Hans Adolfsson gläds åt beskedet om att Mukwege fått Nobels fredpris.

– Det är jätteroligt och otroligt välförtjänt, säger Hans Adolfsson.

Denis Mukwege är hedersdoktor vid Umeå Universitet sedan 2010 och Hans Adolfsson som är rektor vid Umeå universitet gläds över fredagens besked.

– Det är otroligt välförtjänt. Det är jätteroligt att han får priset, med tanke på det hårda jobb han gjort för utsatta kvinnor, säger Adolfsson.

”Vi är väldigt stolta”

Även om Mukwege inte bedriver forskning vid Umeå unversitet, så är Adolfsson stolt över att en person med anknytning till Umeå får ett Nobelpris.

– Det betyder en hel del, Denis Mukwege är ju hedersdoktor hos oss och det är naturligtvis väldigt roligt att en hedersdoktor får Nobelpris, så vi är väldigt stolta och glada över att han få priset. Det är en fjäder i ahtten, säger han.

Adolfsson säger att han är medveten om att Mukwege är en upptagen person, men att han hoppas att den nybliven Nobelpristagaren ska kunna besöka Umeå universitet, kanske redan i samband med prisutdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.