Genrebild. Universiteten måste halvera sina utsläpp av växthusgaser kommande fem år, enligt flera forskare i ett klimatupprop. Men Umeå universitets rektor är inte beredd att ställa sig bakom uppropet riktigt ännu. Foto: TT

Rektorn om klimatuppropet: ”Kan inte ställa sig bakom”

Publicerad

Universiteten måste halvera sina utsläpp av växthusgaser kommande fem år, annars undermineras den egna forskningen. Det skriver 18 svenska forskare i en debattartikel på DN debatt.

Forskningen visar att vi kraftigt måste minska vår klimatpåverkan, men om inte universiteten där forskningen bedrivs klarar detta, vem ska då klara det, frågar sig de 18 forskarna som anser att det handlar om en trovärdighetsfråga. Universitetens klimatmål lever inte upp till målen i Parisavtalet, enligt forskarna som skriver:

”På detta sätt bidrar universitet och högskolor till att underminera den vetenskapliga kunskap om klimatförändringen och dess effekter som de själva producerar.”

Får stöd av Umeåforskare

En av de som skrivit under uppropet från Umeå universitet är Katarina Eckerberg, professor i statsvetenskap. Hon har jobbat med miljöfrågor i 30 år och anser att universitetet kan göra mer. Det största problemet anser hon vara kravet på att man som forskare ska vara internationell. Arbetsgivaren främjar den som kan visa att man presenterat sitt material utomlands exempelvis. Detta ställer då också krav på resor, vilket allt som oftast sker med flyg.

– Alla förutsätter att man ska resa, men ska jag åka på allt detta så skulle jag släppa ut hur mycket som helst, säger Katarina Eckerberg.

Möten på distans

Hon menar att det idag finns så goda tekniska lösningar att de flesta konferenser och möten skulle kunna ske via internet.

– Jag förstår att vi behöver resa för att knyta kontakter. Men säg att vi gör detta en gång per år och resten sker över internet, säger hon.

Hon tror absolut att det är möjligt för Umeå universitet att halvera sina utsläpp de kommande fem åren.

-Men det krävs att det kommer underifrån, annars kommer det inte ske någon förändring säger hon. Om kraven kommer från de anställda så måste universitetet utveckla tekniska lösningar för att lösa det, säger Katarina Eckerberg.

Står inte bakom

Hans Adolfsson som är rektor vid Umeå universitet säger till SVT att han inte kan ställa sig bakom uppropet på en gång.

– Inte utan att göra en ordentlig analys, jag vet inte vilka krav som skulle ställas på oss i så fall, säger Hans Adolfsson.

Att Umeå universitet till exempel skulle dra ner på antalet resor är inte ett beslut man kan fatta enskilt.

– Ska man göra detta måste man göra det gemensamt. På samma sätt som vi samarbetar med andra universitet så är vi också konkurrenter. Då måste vi göra det tillsammans även internationellt, säger Hans Adolfsson.

Fakta: Punkter i uppropet

Forskarna i uppropet anser att det bör vara upp till universiteten själva att ta ställning till hur de ska halvera sina utsläpp, men de listar fem punkter att jobba med.

Färre jobbresor och att de resor som görs ska vara klimatsmarta.

Klimatsmartare mat vid universitetens restauranger och vid exempelvis catring och representation.

Uppmuntra och förenkla för anställda att inte ta bilen till jobbet.

Se över energianvändingen inom universitetets lokaler.

Förvalta sitt kapital så att det inte bidrar till fossilekonomins fortlevnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.