Maria Löfgren, rektor på Lärarhögskolan Umeå. Foto: SVT

Så gör Lärarhögskolan för att behålla eleverna

Uppdaterad
Publicerad

På lärarutbildningarna runt om i landet skriker efter elever och det är många som hoppar av utbildningen.

– Vissa studenter som inte klarar av kraven i utbildningarna, säger Maria Löfgren, rektor på Lärarhögskolan Umeå.

I hela riket hoppade totalt 35 procent av ämneslärarutbildningen enligt en färsk rapport från universitetskanslerämbetet, UKÄ. På Lärarhögskolan i Umeå har söksiffrorna ökat sedan utbildningen startade, men även där har man problem med avhopp.

– Det finns olika skäl. På Ämneslärarprogrammet är det vissa studenter som inte klarar av kraven i utbildningarna. En del hoppar av längre in i utbildningen också, vilket är djupt oroande, säger Maria Löfgren, rektor på Lärarhögskolan Umeå.

Val 2018 – #dinröst

”Borde sponsra en del av studielånet för lärarstudenter”

Löfgren berättar att de försöker locka elever genom att erbjuda olika varianter på att nå examen. Bland annat med ett snabbspår för nyanlända.

– Man får inte glömma att det är en otroligt bra arbetsmarknad. Sen får man fundera på hur det kan förbättras på nationell nivå, i Norge sponsrar man en del av studielånet för lärarstudenter. Det borde man fundera på att införa även här, säger hon.

Det är brist på många typer av lärare, de inom textilslöjd, trä och metallslöjd, svenska som andraspråk, matematik, moderna språk och naturvetenskapliga ämnen.

– Var fjärde gymnasieelev skulle behöva läsa på Lärarhögskolan och det är absolut inte så nu, säger Agneta Tjernström, analytiker Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet