Foto: Henrik Montgomery / TT

Renar kan bromsa klimatförändringar

Publicerad

Renarnas bete kan bromsa klimatförändringar. Det visar en ny studie som leds av forskare på Umeå universitet. Forskningsresultaten publiceras i dag i tidskriften Environmental Research Letters.

I tidskriften Environmental Research Letters i dag berättas det om ett forskarteam med basen vid Umeå universitet som tittar på renens inverkan på klimatförändringarna. Teorin är att när renarna minskar höjden och täckningen av buskar och ris på tundran så ökar albedon, det vill säga den kortvågiga strålingen som reflekteras av jorden tillbaka i rymden.

Renar kan bromsa klimatförändringen

Forskarteamet har alltså tesen att renbetandet kan hjälpa till att bromsa klimatförändringen, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.

– Vår teori var att ett högt renbetestryck ökar albedo på sommaren. Renarnas effekt är tillräckligt stor för att kunna vara viktig på en regional nivå. Det här visar att växtätande renar är ett möjligt redskap för att bekämpa framtida global uppvärmning. Den största delen av den arktiska tundran betas av tamren eller vildren, så detta är en viktig upptäckt, säger Mariska te Beest, gästforskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare.

Betet har kylande effekt

– Våra resultat visar att renar har en potentiell kylande effekt på klimatet genom att ändra albedo på sommarhalvåret. Även om skillnaderna kan tyckas små, är de tillräckligt stora för att få konsekvenser för den regionala energibalansen, säger hon i pressmeddelandet.

Under forskningsarbetet var Mariska te Beest postdoktor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet. I dag arbetar hon som Marie Curie postdoktor vid Wageningen University i Nederländerna. Hon är samtidigt gästforskare vid Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.